„Хало свете, хало свете, и ја сам са ове планете“

                Ове године Основна школа „Бранко Радичевић“ слави свој 39. рођендан. Тим поводом, у оквиру пројекта „Улога ученика у заштити животне средине“, у организацији Министарства просвете и Министарства заштите животне средине, наша школа дала је свој допринос. Под слоганом „Уметност рециклаже“, на различитим секцијама:  биологије, српског језика, немачког језика, музичке и ликовне културе, обрађивани су сви аспекти заштите животне средине. Тим поводом, осмишљена је и реализована представа под називом: „Хало свете, хало свете, и ја сам са ове планете“, са циљем да код људи пробудимо свест о значају очувања животне средине.  У пројекту су такође учествовали и наставник географије Зоран  Радојчић, наставница математике Владица Булатовић, наставник технике и технологије, Драган Ђукић и наставник информатике Иван Миловановић, као и учитељице: Јованка Ђурђевић, Бранка Богдановић и Кристина Јовановић. Снимљени појединачни сегменти су спојени у један кратак филм, који можете погледати на сајту и на YouTube – каналу наше школе. Поред овог пројекта, наша школа реализоваће још  два пројекта током ове године. 

                У оквиру пројекта  „Нове економске могућности за повратнике и вулунерабилне (угрожене) катагорије грађана у Јужној и Источној Србији“  који  спроводе   CARE International, NEXUS-Врање  и  ENECA; уз финансијску  подршку Немачког  министарства за економску сарадњу и развој (BMZ) и LDS, као једна од дванаест школа,  чији су наставници прошли обуку “Интеграција деце из мањинских група са посебним освртом на интеграцију деце повратника у васпитно образовни процес“ ,спроводи се Акција израде „Гињол театра“. Кооординатори у нашој школи су наставник технике и технологије, Драган Ђукић и наставник информатике и рачунарства, Иван Миловановић.

                „Деца Србији“ је још један пројекат у коме је наша школа учествовује са још петнаест општина. У овом пројекту учествује  наставница музичке културе,  Ема Милошевић-Анђелић  и шест солисткиња нашег хора.

                О осталим активностима наше школе, као и о постигнутим резлутатима наших ученика  на такмичењима од прошлог до овог Дана школе, можете више прочитати у школском листу „Уранак”, који ће такође бити постављени на Facebook-страници.

                Током снимања представе, ученици су могли да дају своје предлоге и сами израде  костиме од рециклираног материјала, због чега су са одушевљењем учествовали у свему. Поред драмског дела, за који су биле задужене наставница српског језика, Бојана Ђорђевић и наставница немачког језика, Лалица Костандиновић, хор наше школе предвођен наставницом музичке културе, Емом Милошевић-Анђелић, музичким тачкама употпунио је целокупну слику. Велику захвалност дугујемо регионалној звезди Калиопи, која  нам је позајмила матрицу за песму „Хајде да певамо“. Свој допринос су дале и учитељице Небица Станковић-Стојковић и Милена Пејчић, организовањем ритмичког и фолклорног дела, као и учитељица Виолета Лазић, која води рецитаторску секцију у нижим разредима. Костими за представу су израђени на часовима ликовне културе, уз помоћ наставника Љубише Благојевића и учитељице  Кристине Јовановић.

У планирању и организовању Дана школе  такође су учествовале наставница српског језика Биљана Андонов, наставница енглеског језика Весна Првуловић, наставница биологије, Драгиња Трнкић, као и учитељице Јасмина Аћимовић, Снежана Трампа,  Драгана Ђурковић и Слађана Динкић.

 Посебно се захваљујемо „Фото-видео Тићи” и  Бојану Радосављевићу, који је нашу представу снимио. Ученик VIII1, Никола Јевремовић, био је задужен за сценске ефекте и снимање драмског дела. Наше гимнастичарке вежбале су са менторком Аном Ранђеловић. Као и сваке године, техничку подршку за извођење песама пружио нам је Дејан Милићевић, a за добар звук се захваљујемо Срђану и Милану Лазаревићу, као  и свим  ученицима, који су учествовали у обележавању Дана школе.

 

Пред вама је нови број листа Уранак, 2021. године

Uranak 2022.pdf

Уметност рециклаже

Детаљније о Уметности рециклаже и Улози ученика у заштити животне средине имате овде.

admin

Најмлађа Основна школа у граду.

Оставите одговор